Äppelpaj med inbakad vaniljkräm !
Äppelpaj med inbakad vaniljkräm !
Vaniljsmulor:
150 g kallt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Värm ugnen till 200 grader Skär smöret i tärningar och blanda hastigt med de andra ingredienserna till en smulig massa. Lägg hälften i en pajform ca 24 cm diameter. Platta ut och grädda i 6-7 minuter. Tag ut och låt svalna medans du gör fyllningen.
Fyllning:
4 äpplen
2 msk socker
vaniljkräm (se nedan)
Skala och skär äpplena i klyftor, vänd de i socker. Bre ut vaniljkrämen över pajbotten och lägg ut äppelbitarna på vaniljkrämen. Strö över resten av smulorna och grädda i nedersta falsen i 30-35 minuter.
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 äggulor
2 msk maizena
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
Blanda allt i en kastrull Utom vaniljsockret. Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar, några minuter ungefär. Den får inte koka. Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
Marcus nya favorit ♥